Salahori cu studii superioare

In jos

Salahori cu studii superioare

Mesaj Scris de Iarna la data de Mier Mar 11, 2009 1:13 am

● In conditiile in care, de la an la an, din ce in ce mai putini absolventi de studii superioare reusesc sa-si gaseasca un loc de munca pe specializarea la care au studiat, numarul de locuri finantate de la buget a crescut la Universitatea Cuza ● "Eu sunt absolvent de Cuza, in promotia anului trecut, la o disciplina umanista si am ajuns sa lucrez ca agent de paza intr-un complex comercial, ca altceva rezonabil pe piata muncii nu am gasit... E umilitor pentru mine, sincer sa va spun, dar trebuie sa ma intretin, ca nu mai primesc bani de la mama si de la tata. Daca asta inseamna sa studiezi la cea mai veche universitate din Romania, e clara situatia...", a declarat Ionut Cotovanu ● Rectorul Universitatii Cuza recunoaste ca absolventii au probleme in a-si gasi un loc de munca pe termen scurt si este nemultumit de faptul ca nu este o competitie reala intre universitati

In conditiile in care, de la an la an, din ce in ce mai putini absolventi de studii superioare reusesc sa-si gaseasca un loc de munca pe specializarea la care au studiat, numarul de locuri finantate de la buget a crescut la Universitatea Cuza. Cele 3.360 de locuri bugetate la ciclul de licenta in anul universitar 2009-2010 risca sa produca si mai multi someri "fabricati" de Universitatea Cuza. Proaspetii absolventi sunt dezamagiti de posibilitatile reale pe care le au atunci cand isi cauta un loc de munca. "Eu sunt absolvent de Cuza, in promotia anului trecut, la o disciplina umanista si am ajuns sa lucrez ca agent de paza intr-un complex comercial, ca altceva rezonabil pe piata muncii nu am gasit... E umilitor pentru mine, sincer sa va spun, dar trebuie sa ma intretin, ca nu mai primesc bani de la mama si de la tata. Daca asta inseamna sa studiezi la cea mai veche universitate din Romania, e clara situatia...", a declarat Ionut Cotovanu.

Dupa zeci de examene, cursuri si laboratoare, unii absolventi de studii superioare au devenit simpli salahori. "Da, sunt absolvent si lucrez intr-un hypermarket ca manipulator de marfa... Pentru asta mi-am tocit creierii, va intreb? Puteam sa fac o scoala profesionala si cu asta basta... Si suntem acuzati noi, tinerii, ca mergem la cules capsuni prin Occident adeseori. Pai, daca acolo castig si 1000 de Euro pe luna, fata de cei 10 milioane de lei amarati pe care ii castig in tara...", spune Neculai Vatamanu, absolvent de FEAA.
Rectorul recunoaste

Rectorul Universitatii Cuza recunoaste ca absolventii au probleme in a-si gasi un loc de munca pe termen scurt si este nemultumit de faptul ca nu este o competitie reala intre universitati. "Universitatea Cuza se gandeste, prin Centrul de Informare Profesionala, Orientare in Cariera si Plasament, la ceea ce cauta absolventii pe piata muncii. E adevarat ca, poate, absolventii de la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor nu-si gasesc, pe termen scurt, o slujba in domeniu, dar pe termen lung reusesc. Sunt si multi asemenea absolventi care trec precum valiza prin gara prin facultate, dar sunt si copii bine pregatiti", a declarat Vasile Isan, rectorul Universitatii Cuza. Rectorul Isan afirma ca Romania are, inca, un numar redus de studenti comparativ cu tarile occidentale si se doreste o masificare a invatamantului, prin procesul Bologna, la nivel universitar. "Este un fenomen de masificare a invatamantului superior, in special pentru copiii cu probleme sociale. Problema este ca structura universitara este apreciata la nivel centralizat fara a se intra intr-o competitivitate intre universitati", mai declara Vasile Isan.
Valentin HUTANU
valentin●bzi.ro

Sursa: bzi.ro
avatar
Iarna
Admin

masculin Numarul mesajelor : 255
Varsta : 31
Localizare : Iasi/Botosani
Joburi/Distractii : politica, muzica
Specializarea : Stiinte Politice
Data de inscriere : 27/02/2008

Vezi profilul utilizatorului http://filosofie.forumandco.com

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum