Stare de soc intre cercetatori

In jos

Stare de soc intre cercetatori

Mesaj Scris de Iarna la data de Joi Mar 19, 2009 3:57 am

● Reducerea fondurilor guvernamentale pentru cercetare ii determina pe cercetatori sa plece din tara sau sa se orienteze catre alte domenii ● Cercetatorii de la Cuza sunt socati de aceasta situatie si cauta posibilitati pentru a cerceta in afara tarii ● "Eu sunt in stare de soc in urma blocajului privind finantarea in cercetare. Nu sunt rezultate in cercetare din cauza faptului ca nu a fost un management eficient", afirma Gabi Drochioiu, profesor si cercetator


Reducerea fondurilor guvernamentale pentru cercetare ii determina pe cercetatori sa plece din tara sau sa se orienteze catre alte domenii. Aparatura utilizata si o serie de solutii necesare in laboratoare sunt, uneori, si de cinci ori mai scumpe, comparativ cu aceleasi produse din Occident. Cercetatorii de la Universitatea Al. I. Cuza sunt socati de aceasta situatie si cauta posibilitati pentru a cerceta in afara tarii.

"Daca nu avem apreciere in tara, atunci, avand legaturi in strainatate, vom «profita» de aparatura lor. Noi dorim sa facem doctorate in co-tutela si cautam parteneri in industrie sau organizatii non-guvernamentale. Nu sunt rezultate in cercetare din cauza faptului ca nu a fost un management eficient. Eu am momentan un proiect de cercetare pe anul 2009 in valoare de 100 mii lei. Din cauza blocajului financiar, va scadea interesul fata de predarea unor rezultate performante", afirma Gabi Drochioiu, profesor si cercetator in biochimie si toxicologie la Facultatea de Chimie din cadrul Universitatii Cuza. Acesta sustine ca a fost nevoit sa apeleze la un credit bancar pentru a-si putea continua cercetarile. Rectorul de la Cuza, Vasile Isan, recunoaste ca e o problema grava, dar afirma ca universitatea nu poate finanta proiectele de cercetare guvernamentale si considera ca o sansa in cercetare o reprezinta orientarea catre obtinerea de fonduri europene. Din cele trei categorii de persoane implicate in cercetare, respectiv profesori, cercetatori angajati si persoanele implicate in cercetare pe o perioada determinata, ultima categorie este cea mai afectata de blocarea fondurilor in cercetare. "Salariile celor implicati in cercetare vor fi achitate de universitate, dar nu putem fi noi responsabili pentru finantarea proiectelor! Cea mai mare problema este ca nu vom putea depune proiecte noi. Este insa o ocazie buna pentru a accesa fonduri europene", a declarat Vasile Isan, rectorul Universitatii Al. I. Cuza. Profesorul si cercetatorul Gabi Drochioiu de la Facultatea de Chimie a Universitatii Cuza, a fost si este implicat in 12 proiecte de cercetare, iar pentru un singur proiect pe care l-a coordonat a primit o finantare de 476.190 Euro. Are la activ 108 articole scrise, dintre care 42 in cele mai importante reviste internationale, fiind si membru al Societatii Americane de Chimie.


Sursa: bzi.ro
avatar
Iarna
Admin

masculin Numarul mesajelor : 255
Varsta : 31
Localizare : Iasi/Botosani
Joburi/Distractii : politica, muzica
Specializarea : Stiinte Politice
Data de inscriere : 27/02/2008

Vezi profilul utilizatorului http://filosofie.forumandco.com

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum