Rusa revine în forță, latina mai moare o dată

In jos

Rusa revine în forță, latina mai moare o dată

Mesaj Scris de Iarna la data de Joi Dec 04, 2008 12:34 am

" Studenții care învață la Iași sunt tot mai interesați de limbile slave, dar și de cele asiatice. Aproape 100 de tineri urmează cursuri de rusă și poloneză, la Facultatea de Litere din cadrul Universității „Al. I. Cuza”, Iași.
(+) Click pentru a mări
Manualele și dicționarele de limbi clasice au tot mai puțină căutare în rândul studenților Foto: cătălin ferțu
Publicitate
Numărul studenților „rusofili” scăzuse dramatic după 1989. Profesorii își amintesc faptul că tinerii asociau limba și cultura rusă cu sistemul sovietic. Cu timpul însă, pragmatismul a învins rusofobia. „În prezent se revine la normalitate. Avem studenți care vin de la altă specializare spre limba rusă”, susține dr. Leonte Ivanov, șeful Catedrei de Slavistică.

Anul acesta, s-au ocupat aproape toate locurile la admitere: 21 din 22 disponibile. Studenții văd acest profil ca pe un deschizător de drumuri spre jurnalism, poliție de frontieră, SRI sau spre firmele-mamut precum Gazprom, Lukoil, Distrigaz. Aceștia din urmă fac deja recrutări, chiar de pe băncile facultății.

„Limba rusă este un domeniu «de nișă» în lingvistică. Știam franceza și engleza, vroiam să știu și rusa. Cred că această limbă îmi deschide multe oportunități”, spune George Frâncu, student la Rusă-Engleză.

Studenții au la dispoziție o bogată sursă de informație: cărți, muzică, teatru și filme pe CD-uri și DVD-uri și reviste de colecție. „Cursurile sunt modelate după preferințele studenților, de la elemente de gramatică la elemente de civilizație, muzică, ecranizări, documentare despre orașele Rusiei”, precizează dr. Natașa Manole, profesor în cadrul Catedrei de Slavistică.

„Asiaticii”, și ei pe val

Studenții au prins și gustul limbilor orientale, de la arabă la chineză. Circa 40 de tineri iau lecții de chineză de la lectorul Jiao Hongke. „Am studiat singură câteva luni limba chineză, iar în prezent urmez aceste cursuri. Am aflat că există multe burse oferite de statul chinez și mi-ar plăcea să obțin o astfel de bursă”, explică Bianca Alexe, studentă. Alți 11 tineri s-au simțit atrași de civilizația arabă și o studiază.

„Araba este de actualitate. Este nevoie de ea în sfera economică, politică, dar și în presă. Este o civilizație care trebuie cunoscută, iar după ani de studiu se poate înțelege această limbă”, spune profesorul de arabă Christian Tămaș. Tot dintre limbile mai puțin studiate, portugheza a suscitat interesul tinerilor.

Peste 90 s-au înscris la cursul facultativ de limbă portugheză, susținut de lectorul Andreea Teletin. De asemenea, „portughezii” de la Cuza și-au făcut grup de discuții pe yahoo.com, unde discută despre muzică, istorie și artă.

Latina și greaca veche, în declin

Pe de altă parte, numărul doritorilor de limbi clasice, latina și greaca, a scăzut față de anii ’94, când existau în medie 15 studenți în fiecare an. În prezent, se mai găsesc doar cinci-șase studenți.

„Chiar dacă sunt puțini, sunt pasionați de ceea ce fac și îi vedem interesați. Cei care urmează în continuare un master și un doctorat au posibilități de angajare foarte bune și în afara țării”, afirmă dr. Mihaela Paraschiv, șefa Catedrei de Limbi Clasice.

„Îmi place greaca și neo-greaca. Am fost cu o bursă în Grecia și nu aș renunța la aceste limbi. Mi-ar plăcea să lucrez la un centru cultural sau ca translator, dar nu exclud nici învățământul”, spune Daniela Avram, studentă în anul al III-lea. Unii absolvenți au reușit să-și construiască o carieră de succes, pornind de la studiul limbilor „moarte”. În prezent sunt cercetători la Oxford sau la Academia Română.

„Am terminat specializarea «Limbi clasice» cu aproape zece. Am vrut să-mi găsesc un loc de muncă în învățământ, ca profesor de latină, dar cei de la Inspectoratul Școlar mi-au spus să-mi caut altă slujbă. Acum lucrez în comerț”, povestește Bogdana Burdea.

Știam franceza și engleza și vroiam să știu și rusa. Cred că această limbă îmi deschide multe oportunități
George Frâncu
Student la Rusă-Engleză "

Sursa: [http://www.adevarul.ro/articole/rusa-revine-in-forta-latina-mai-moare-o-data.html]Adevarul[/url]
avatar
Iarna
Admin

masculin Numarul mesajelor : 255
Varsta : 31
Localizare : Iasi/Botosani
Joburi/Distractii : politica, muzica
Specializarea : Stiinte Politice
Data de inscriere : 27/02/2008

Vezi profilul utilizatorului http://filosofie.forumandco.com

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum