Scurt Istoric

In jos

Scurt Istoric

Mesaj Scris de Iarna la data de Vin Feb 29, 2008 5:05 am

Facultatea de Filosofie a fost creată în 1856, în conformitate cu principiile stabilite prin Legea din 1851 privind organizarea învățământului public din Moldova. Alături de Facultățile de Teologie și de Drept, ea a reprezentat punctul de plecare al fondării Universității din Iași de la 1 octombrie 1860.

Printre personalitățile marcante care au predat la Facultatea de Filosofie s-au numarat: Titu Maiorescu, Vasile Conta, Simion Bărnuțiu, Dimitrie Gusti, Ștefan Zeletin, Ion Petrovici, Mihai Ralea, Petre Andrei, Alexandru Claudian, Ștefan Bârsănescu, Vasile Pavelcu, Petre Botezatu, Ernest Stere.

În anul 1990, Facultatea de Filosofie s-a constituit ca facultate autonomă în cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, conform noilor dispoziții privind învățământul superior românesc.

Facultatea de Filosofie editează anual Analele științifice ale Universității "Alexandru Ioan Cuza" , cu două secțiuni: cea de Filosofie și cea de Sociologie - Politologie. Începând cu anul 1999, apare și revista-cadru a Facultății, Hermeneia, editată în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă și Facultatea de Litere. De asemenea, Facultatea publică volume speciale, tematice, ocazionate de diverse manifestări științifice sau de aniversarea unor personalități ale culturii române: Ion Petrovici, Petre Botezatu, Ernest Stere etc.

Prin activitățile didactice și de cercetare, secțiile Facultății de Filosofie întrețin relații de colaborare cu numeroși parteneri din țară și din străinătate. Printre partenerii tradiționali se numără Academia Română, facultățile și secțiile de specialitate ale Universităților "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, "Dunărea de Jos" din Galați, "Petre Andrei" din Iași, centrele de comunicare și sondaj al opiniei publice din București, Cluj-Napoca și Iasi, precum și o serie de asociații de asistență socială.

Membrii corpului didactic al Facultății sunt cooptați în Consiliul Național de Acreditare a Titlurilor Științifice și Gradelor Didactice, Consiliul Național de Evaluare și Acreditare Academică, Consiliul Național al Cercetării Științifice Universitare și Oficiul Național al Burselor de Studii în străinătate din cadrul Ministerului Educației și Cercetării. Dintre instituțiile europene partenere, demne de menționat sunt următoarele: Centrul Internațional de Cercetare și Studii Interdisciplinare din Paris, Facultatea "Jean Monnet" a Universității Paris-Sud Orsay, Universitatea de Științe Sociale Toulouse I, Universitatea de Științe Tehnologice Lille I, Universitatea Liberă din Bruxelles, Universitatea "Seraphicum" din Roma, Universitatea din Konstanz, Institutul de Științe Sociale din La Haye, Universitatea "Central England" din Birmingham.


Specializarile:
Filosofie
Asistenta Sociala
Sociologie
Stiinte Politice
Relatii Internationale si Studii Europene
Comunicare Socială și Relații Publice
Studii CulturalContact
B-dul Carol I, Nr.11, RO-700506 - Iași;
T: +40 (232) 201054; 201055;
F: +40 (232) 201154;
E: admfil@uaic.ro
W: http://philosophy.uaic.ro


CATEDRE / DEPARTAMENTE:

Catedra de Istoria filosofiei și hermeneutică "Ernest Stere"
Catedra de Logică și Filosofie Sistematică
Catedra de Sociologie și Asistență Socială
Catedra de Politologie
avatar
Iarna
Admin

masculin Numarul mesajelor : 255
Varsta : 31
Localizare : Iasi/Botosani
Joburi/Distractii : politica, muzica
Specializarea : Stiinte Politice
Data de inscriere : 27/02/2008

Vezi profilul utilizatorului http://filosofie.forumandco.com

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum