"Codul lui Isan" incinge spiritele la "Cuza"

In jos

"Codul lui Isan" incinge spiritele la "Cuza"

Mesaj Scris de Iarna la data de Lun Ian 05, 2009 2:02 am

Dupa ce au votat cel mai draconic cod de etica academica din Romania, membrii Senatului universitar par acum ca treziti din buimaceala. Unii par sa nu fi stiut ce voteaza. In varianta de regulament primita pe e-mail inainte de sedinta profesorii spun ca prevederile draconice nu existau. Alti profesori au indoieli ca noul cod etic va fi si respectat. Fostul rector Dumitru Oprea considera codul lui Isan neconstitutional.

Noul cod etic al Universitatii "Al.I. Cuza", ce prevede masuri drastice si fara precedent in Romania impotriva nepotismului si favoritismelor, a fost adoptat de Senatul institutiei, cu recomandarea rectorului, aproape in unanimitate.

Cu toate acestea, decizia Senatului a stirnit ulterior reactii aprinse la "Cuza", chiar si printre cei care l-au votat. Senatorii au dat un vot istoric pentru un regulament draconic, adoptat in premiera in Romania, insa fara a fi fost dezbatut in prealabil de comunitatea academica.

Dupa ce au primit cu o zi inainte cravate si brelocuri cu insigna UAIC drept cadouri de Craciun, universitarii au fost pusi in fata faptului implinit, iar rectorul i-a convins, se pare, ca cine nu e cu el e impotriva intereselor institutiei. Desi nu se manifesta deschis, unii membri ai Senatului spun ca votul lor n-a fost dat din convingere si se intreaba daca acest cod va fi intr-adevar aplicat. Mai mult, fostul rector al institutiei, profesorul Dumitru Oprea, declara ca noul regulament este neconstitutional.

Au aflat de conditiile drastice in ziua votului

Pe 18 decembrie, senatorii Universitatii "Al.I. Cuza" au fost invitati la ultima sedinta pe anul 2008. Au primit cu citeva zile inainte punctele ce urmau a fi discutate pe ordinea de zi, fara a se anunta insa nimic spectaculos. Nu banuiau, se pare, ca vor ajunge sa voteze un cod de etica atit de drastic. Noile prevederi adaugate codului de etica interzic angajarea rudelor membrilor comunitatii academice pe orice fel de post in cadrul Universitatii, de la gradul 1 pina la gradul 4. Nici doctoranzii nu mai pot deveni angajati ai institutiei, daca nu trec mai intii pe la o alta institutie de invatamint superior.

De asemenea, cadrele didactice care ocupa o functie de conducere in cadrul Universitatii nu mai au voie sa exercite in paralel activitati de natura politica. "Prima data, codul etic a fost pe ordinea de zi in senatul din luna noiembrie, in penultima sedinta a biroului senat, insa s-a discutat doar despre regulamentul de functionare a codului etic. Atunci, citiva profesori de la Drept au constatat niste nereguli cu privire la regulamentul codului de etica, asadar adoptarea lui a fost aminata. Am primit ulterior prin e-mail o alta varianta a regulamentului de functionare a codului etic, dar nu se facea nici o referire la noile prevederi ale codului. La ultimul senat eu m-am trezit cu documentul in fata", a declarat profesorul Eugen Corneliu Havirneanu, din cadrul Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, membru al Senatului.

Fiul profesorului Havirneanu este masterand la Psihologie si un potential candidat la un post academic la "Cuza". Daca el ar putea fi suspectat de subiectivism, si alti universitari cred ca au votat un cod de etica fara a mai avea ocazia de a-l consulta si studia in prealabil. "Este posibil sa fi fost o masura cam brusca. A fost dezbatuta in sedinta Senatului timp de doua ore, in aceeasi zi. O hotarire a Senatului in peisajul acesta, cu masuri de acest gen, pare intr-adevar un pic cam ciudata, aparent. Era buna si o dezbatere inainte, insa biroul senat are dreptul de a pune in dezbatere directa anumite lucruri", a declarat prof.dr. Dinu Airinei, decanul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor.

"Problema este daca vor fi respectate aceste reguli"

Mai multi senatori sustin ca ar fi fost nevoie de o dezbatere inaintea votarii efective a noului cod etic. S-a propus la un moment dat chiar aminarea discutiilor pentru o sedinta viitoare. "Democratic, am mers pe principiul consultarii comunitatii. Am specificat ca sint opinii pro si contra aprobarii noului cod de etica. Am propus aminarea pentru a lua in calcul punctul de vedere al facultatilor si al studentilor. Domnul rector a zis insa ca din punct de vedere juridic se poate decide si fara aprobarea Universitatii, cu votul Senatului. S-a luat decizia prin vot deschis", a precizat prof.dr. Nicu Gavriluta, decanul Facultatii de Filosofie si Stiinte Social - Politice.

"Nu pot sa fac nici un comentariu, intrucit nu am participat la aceasta sedinta, am fost plecat din tara. Poate ca a fost un pic din pripa. Stiu ca unele regulamente de acest gen sint valabile in unele universitati europene, in Franta sau in Germania, dar nu stiu la noi in tara sa fie. Ar trebui sa fie respectate, insa problema este cum conciliezi regulile acestea si valoarea unor candidati", a declarat prof.dr. Florin Platon, decanul Facultatii de Istorie.

Alti universitari, desi au sustinut ideea dezbaterii in prealabil, au respectat totusi proverbul "vorba multa, saracia omului". "Au fost niste reguli destul de drastice, mai ales ca s-a discutat de multe ori in presa de rudele altor cadre didactice. Problema este daca vor fi respectate aceste reguli. Daca intr-adevar se va intilmpla asta, atunci Universitatea este o institutie corecta. La noi, cind incep lucrurile sa se discute, boala lunga, moarte sigura. In general atitea pareri sint, incit ceilalti sint zapaciti, nu mai stiu ce este corect. Domnul rector a spus ca este propunerea biroului senat si a motivat aceasta propunere", a declarat prof.dr. Mihai Toma, decanul Facultatii de Fizica.

"Eu m-am opus pe baza de discriminare la apartenenta la familie"

Cea mai dezbatuta regula a noului cod etic, care a dat nastere totodata la cele mai multe controverse, a fost cea care interzice incadrarea unei persoane, ruda pina la gradul patru, a unui angajat al universitatii in institutie, masura luata pentru a inlatura nepotismul. Aceasta a primit doua voturi impotriva, 10 abtineri si 39 de voturi pentru. Fostul rector Dumitru Oprea considera insa aceasta prevedere ca neconstitutionala.

"Codul etic incalca Constitutia, Legea Invatamintului si Statutul cadrelor didactice. Cind s-a discutat in Senat, profesorul Tudurache, de la Drept, a spus ca nu rezista in fata nici unei instante care face referire la celelalte legi. Copilul meu este masterand la Psihologie, dar este si doctorand la Roma. Vocea mea in Senat ar fi putut fi judecata ca si cum mi-as apara interesele copilului. Rectorul a cam amenintat in timpul sedintei ca e vorba de interesele institutiei. Studentii s-au abtinut", a argumentat profesorul Havirneanu de ce nu si-a exprimat deschis opinia fata de cod.

Dar, unul din cele doua voturi impotriva a apartinut profesorului Havirneanu. "Eu m-am opus pe baza de discriminare la apartenenta la familie. Orice copil ar trebui sa poata participa la orice concurs, tinindu-se cont de calitatea sa. Se pune la indoiala in acest fel chiar moralitatea mea, ca si cadru didactic, si a celor aflati in aceeasi situatie", a declarat el. Alti universitari cred totusi ca nu vor fi lezate drepturile nimanui. "Sincer, plec de la premisa ca nu va fi nici un profesor sau student care sa sufere din cauza acestui regulament, daca se va dovedi a fi foarte bun", a declarat profesorul Nicu Gavriluta.

Alineatul referitor la extirparea nepotismului a lasat insa o portita fiilor de cadre didactice, care au acces la angajare daca fac dovada unei valori incontestabile. Nimeni nu stie cum se va masura aceasta valoare. Rectorul Universitatii a preferat o explicatie la fel de ambigua. "Este un proverb african: cind te vad, te stiu. Pina acum n-am vazut exceptii, oamenii cu har aveau o deschidere catre alte medii", a declarat prof.dr. Vasile Isan, rectorul institutiei. Tot el a mai precizat ca printre persoanele valoroase care ar putea fi totusi angajate in Universitate, fara a se mai tine cont de gradul de rudenie, sint acelea care au studiat in universitati de prestigiu, ca Oxford, Freiburg etc. "Cind vezi un absolvent de Oxford sau Freiburg, nu mai tine nimeni cont de codul etic", a declarat rectorul Isan.

Fostul rector: "Este un abuz de putere"

Singurul care marturiseste deschis nemultumirea sa cu privire la noile reguli adoptate de Senat este fostul rector al Universitatii "Cuza", prof.dr. Dumitru Oprea, absent de la sedinta Senatului din 18 decembrie. El este chiar cel care l-a sustinut insa pe actualul rector, la alegerile de anul trecut.

"Este un abuz, o incalcare flagranta a drepturilor constitutionale ale oamenilor. Eu ma simt victima a unei fortari de zona, dupa unele modele americane. Ma simt victima unui exces de regulament mai ceva decit forma in care comunistii impuneau anumite reguli. Mi-e mila de Senatul Universitatii, unde oamenii au votat probabil din atasament fata de conducere. Cred ca ar fi trebuit consultat si oficiul juridic. La «Cuza» este un abuz de putere cind unei persoane i se interzice sa respecte legile Romaniei. Primul om care deschide proces cistiga cu daune morale", a declarat profesorul Dumitru Oprea.

De altfel, acesta e afectat direct de cealalta restrictie a codului: interzicerea profesorilor care fac politica sa aiba functii de conducere la "Cuza". In replica, rectorul Isan spune ca noile prevederi ale codului etic protejeaza de fapt institutia de anumite fraude. "Codul de etica nu este o lege, ci un document prin care institutia se protejeaza fata de anumite fraude, faradelegi sau nereguli. Deciziile din ultimii 10-15 ani au mers pe buna incredere si nu pe codul etic. Poate ca are dreptate domnul Oprea din punct de vedere legalist, noi am interpretat insa din punctul de vedere al institutiei. Legea prevede ca universitatile sint autonome", a declarat rectorul Vasile Isan.

Sursa: Ziarul de Iasi
avatar
Iarna
Admin

masculin Numarul mesajelor : 255
Varsta : 31
Localizare : Iasi/Botosani
Joburi/Distractii : politica, muzica
Specializarea : Stiinte Politice
Data de inscriere : 27/02/2008

Vezi profilul utilizatorului http://filosofie.forumandco.com

Sus In jos

Re: "Codul lui Isan" incinge spiritele la "Cuza"

Mesaj Scris de Iarna la data de Lun Ian 05, 2009 5:28 pm

Cine vrea sa citeasca Codul de Etica
avatar
Iarna
Admin

masculin Numarul mesajelor : 255
Varsta : 31
Localizare : Iasi/Botosani
Joburi/Distractii : politica, muzica
Specializarea : Stiinte Politice
Data de inscriere : 27/02/2008

Vezi profilul utilizatorului http://filosofie.forumandco.com

Sus In jos

Re: "Codul lui Isan" incinge spiritele la "Cuza"

Mesaj Scris de Iarna la data de Lun Ian 12, 2009 3:37 am

Codul lui Isan lasa unele intrebari fara raspuns

Mai multi profesori de la "Cuza" cred ca revolutionarul cod de etica adoptat recent are nevoie de unele clarificari pentru a fi aplicat cu succes. Acesta nu mai permite angajarea in Universitate a rudelor de pina la gradul patru.

Pentru a putea fi aplicat, codul etic adoptat de Senatul Universitatii "Al.I. Cuza" la sfirsitul anului trecut ar trebui completat cu unele norme metodologice care sa limpezeasca neclaritatile existente, sint de parere mai multi universitari. Aceasta intrucit imediat dupa adoptarea codului etic, in urma cu trei saptamini, au aparut controverse pe marginea formularii unor pasaje, chiar in rindul senatorilor care atunci l-au votat. Discutiile in contradictoriu se refera la cele trei noi alineate care au suscitat si cele mai vii discutii.

Primul dintre ele, din capitolul I, art.7, alin.3 precizeaza ca "persoanele din conducerea Universitatii si a facultatilor nu pot exercita activitati si actiuni politice pe durata mandatului". Nu se arata insa explicit ce functii de conducere sint vizate. "Cred ca se refera la decan, prodecan, rector, prorector. Probabil ca se vor discuta interpretarile", a declarat prof.dr. Dinu Airinei, decanul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor. Presedintele comisiei de etica spune, de asemenea, ca ar trebui sa se precizeze clar functiile de conducere vizate.

"Ar trebui precizat daca alineatul face referire la functiile de conducere, precum decan, prodecan, cancelar, rector si prorector sau la toata conducerea Universitatii, unde intra si membrii Senatului sau membrii din consiliile facultatii. De asemenea, ar trebui precizat in ce spatiu este interzisa desfasurarea activitatilor politice: in spatiul Universitatii, in afara lui sau ambele", a declarat prof.dr. Gheorghe Voinea, presedintele comisiei de etica de la Universitatea "Al.I. Cuza".

Clauza referitoare la doctoranzi sperie degeaba

Un alt pasaj disputat, respectiv primul alineat din art.17, interzice "angajarea in posturi didactice, de cercetare, didactice auxiliare si nedidactice a persoanelor cu grad de rudenie apropiat membrilor comunitatii academice". Aici nu se precizeaza insa ce inseamna ruda apropiata. "Erau necesare precizari referitoare la ce inseamna gradul de rudenie, pina la ce grad se aplica alineatul si eventual cu ce exceptii, in cazul unor persoane deosebite", crede prof.dr. Voinea.

Ultimul alineat de la art. 17, care a trezit printre cele mai multe nemultumiri in rindul universitarilor de la "Cuza" este preluat dupa modelul german, care sustine promovarea de la un grad academic la altul in institutii diferite. Acesta interzice "angajarea directa a absolventilor studiilor doctorale in posturi didactice si de cercetare, fara o perioada de activitate intr-o alta institutie academica din tara si strainatate, de nivel educational si stiintific similar".

"Desi ridica cele mai multe semne de intrebare, aici nu exista o piedica. Majoritatea doctoranzilor, chiar daca termina la Universitatea "Cuza", au avut pe durata studiilor cel putin o bursa sau un stagiu in strainatate. Cred insa ca doctoranzii ar trebui incurajati explicit sa faca un stagiu in universitatile din afara, conditie care le-ar putea asigura apoi un punctaj superior", explica prof.dr. Voinea. Conform unor cadre didactice, codul etic nu ar trebui sa stirneasca dispute referitoare la formularile juridice, intrucit este un cod de norme morale, ce ar trebui sa fie la baza actiunilor oricarei persoane. "De exemplu, daca eu imi insusesc codul etic, nu m-as duce sa fac acum politica nu pentru ca este ilegal, ci pentru ca nu este moral", a declarat decanul Facultatii de Economie, prof.dr. Dinu Airinei.

Cit priveste acuzatiile de discriminare aduse Codului de catre unii universitari, nu se poate da un verdict clar, nici macar de catre specialistii in Drept. "Codul de etica este bine intentionat, dar imperfect. Solutia ideala ar fi interdictia de principiu a angajarii rudelor membrilor comunitatii academice, insotita de o procedura amanuntita care sa cuprinda conditiile extrem de restrictive. In caz de litigiu - care nu este neaparat necesar sau oportun, o instanta va trebui sa cintareasca intre doua interese aflate in conflict: distantarea ferma de practica nepotismului universitar si nesansa unor persoane de a fi rude ale unor membri ai comunitatii academice, avind calitatile intelectuale si profesionale necesare", spune prof.dr. Marius Balan, de la Facultatea de Drept.

Profesorii care se folosesc de asistentii lor sa le faca lucrarile vor fi sanctionati

Codul adoptat de Senatul Universitatii "Cuza" pe data de 18 decembrie este varianta modificata a unui cod mai vechi, adoptat in 2006. Cu exceptia celor trei pasaje controversate ce fac referire la prevenirea nepotismului, favoritismelor, cit si la activitatea politica, textul codului etic a fost pastrat. In prevederile pastrate din vechiul cod se regasesc termeni ca transparenta, libertate academica sau echitate sub diferite forme ce comporta atit drepturi, cit si obligatii ale tuturor persoanelor din interiorul institutiei.

De exemplu "personalul didactic, personalul didactic auxiliar si cel nedidactic este obligat sa nu primeasca, sa nu ofere si sa nu tolereze folosirea unor mijloace ilicite in desfasurarea activitatii lor", este mentionat in capitolul II. Conform codului de etica, toti membrii Universitatii "Cuza" au sanse si drepturi egale, ce nu lezeaza drepturile omului.

Acuzatiile de plagiat, abuz in conducere sau imbinarea activitatilor universitare cu cele politice sint acte sanctionabile. Asadar, se sanctioneza conform codului etic insusirea de catre o persoana a unui fragment sau a unei opere ce nu ii apartine, cit si tentativele de a exploata rezultatele muncii stiintifice a altor specialisti prin intermediul pozitiei ierarhice. De asemenea, sint sanctionati studentii care copiaza la examene sau cei care isi realizeaza ilegal lucrarile de licenta.

Sursa:Ziarul de Iasi
avatar
Iarna
Admin

masculin Numarul mesajelor : 255
Varsta : 31
Localizare : Iasi/Botosani
Joburi/Distractii : politica, muzica
Specializarea : Stiinte Politice
Data de inscriere : 27/02/2008

Vezi profilul utilizatorului http://filosofie.forumandco.com

Sus In jos

Re: "Codul lui Isan" incinge spiritele la "Cuza"

Mesaj Scris de Iarna la data de Joi Ian 15, 2009 4:06 am

Ce sanse are "Codul lui Isan"?

Codul etic de la Universitatea "Cuza" are acum sanse egale de a deveni o nobila dar nula declaratie de principii, o lovitura de imagine (ce ar putea avea insa efect de bumerang) pentru rectorul Isan sau un inceput istoric pentru comunitatea academica romaneasca.

Intr-o ierarhie a celor mai radicale masuri adoptate de conducerile universitatilor romanesti, Codul etic adoptat la sfirsitul anului trecut de Universitatea "Al.I. Cuza" ar ocupa, fara doar si poate, locul intii. Motivul il reprezinta prevederile care au stirnit vilva atit in interiorul, cit si in afara institutiei: interdictia angajarii la Universitate a rudelor de orice grad pe orice fel de posturi si conditionarea angajarii doctoranzilor in institutia Alma Mater de efectuarea unui stagiu prealabil in alta institutie academica de prestigiu, ca o confirmare obiectiva a valorii lor. Mai putine discutii a generat clauza ca universitarii sa aleaga intre activismul politic si managementul academic, care exista in codurile de conduita de acum zece ani.

Asumarea unor astfel de reguli draconice, inexistente nicaieri in Romania, insusite insa de unele universitati din strainatate, este, fara indoiala, un act de mare curaj. Reprezinta, implicit, prima recunoastere oficiala a citorva dintre bolile grave ale mediului academic romanesc - nepotismul si favoritismele - si prima incercare de eradicare a lor. Iar faptul ca Universitatea "Cuza" a ales sa fie prima din tara care a initiat aceasta opera de igienizare morala, desi nu este cea mai bolnava dintre toate universitatile noastre, este cu atit mai merituos pentru Senatul academic, nu in ultimul rind pentru rectorul Vasile Isan, care a reusit sa ii convinga pe senatori sa voteze, in unele cazuri chiar impotriva intereselor personale imediate.

Cu toate acestea, reactiile la adresa codului etic au fost mai degraba retinute, critice si sceptice decit deschise, laudative si optimiste. La nivel oficial, criticile au vizat constitutionalitatea codului, considerat discriminatoriu, ceea ce e de inteles, intrucit opozantii nu puteau ataca natura sanatoasa a principiilor sale. Nu ne-am propus aici sa comentam in ce masura aceste acuzatii de nelegalitate sint indreptatite, intrucit este de competenta justitiei sa se pronunte cit de constitutional si de legal este ca o universitate sa devina apanajul a zeci de familii sau ca un decan sa conduca facultatea si sa-si tina cursurile prin telefon din Parlamentul Romaniei.

Dar credem ca reactiile comunitatii academice dupa adoptarea normelor anti-nepotism si anti-favoritisme sint interesante sub aspectul situatiei actuale a universitatii, al felului cum se fac auzite vocile sale, al sanselor de aplicare a acestui cod istoric.

Prima reactie la aflarea votarii noilor reguli morale nu a fost de bucurie, ci de deruta si rumoare. Au aparut imediat intrebarile. Cum de s-au votat in unanimitate? Erau senatorii limpezi la minte? Cum au putut fi convinsi? Raspunsul rectorului Isan a fost "maturizarea corpului academic", dar citi nu au avut un zimbet in coltul gurii la auzul lui? O alta intrebare a fost de ce acum si nu peste un semestru sau peste un an? S-au facut supozitii diverse, pina acum nedemonstrate, intre care si presupusul interes al rectorului de a bloca angajarea sau promovarea vreunei rubedenii indezirabile pe un post de la "Cuza". Greu de raspuns acum cite dintre aceste intrebari si supozitii sint doar expresia unui conspirationism tipic momentelor "revolutionare" si cite sint indreptatite. Dincolo de aceasta, ele creioneaza o imagine a modului de gindire la nivelul comunitatii academice, unde buna credinta, nevoia de schimbare, binele institutional aproape ca sint excluse dintre motivele care ar putea sta la baza unor schimbari, oricit de nobile ar parea acestea. Nimic de mirare in acest mod de gindire, dupa ce ani la rind, in universitate - si nu vorbim acum doar de "Cuza" - principii nobile au fost fluturate pentru a ascunde interese meschine. Atita timp cit nu a existat "nepotism", ci doar "pasiunea pentru stiinta perpetuata cu sirg si inzestrare din neam in neam", atita timp cit nu exista "interese de clan", ci "principii si traditie la nivel de casta", atita timp cit nu vorbim de umilirea preparatorilor si asistentilor de a-i slugarnici pe profesori si de a le face lucrarile stiintifice, ci de "raporturi trainice si nobile dintre mentori si discipoli", atunci si in spatele acestui nobil cod etic trebuie sa se ascunda ceva, nu credeti? Nu putem spera decit ca acest rationament perfect logic va fi neadevarat.

O alta categorie de reactii privesc maniera de adoptare a codului si unele prevederi ale sale care lasa loc interpretarilor subiective, permitind eludarea lor. Mai multi membri ai comunitatii academice reproseaza actualei conduceri faptul ca adoptarea unor masuri atit de importante nu a fost precedata de dezbateri. Drept raspuns, conducerea institutiei spune ca normele morale nu au nevoie de dezbatere, tot asa cum nu e nevoie de referendum pentru a stabili daca este bine sau nu sa nu furi sau sa nu minti. Totusi, dezbaterile sint necesare macar de acum inainte, cind Universitatea trebuie sa stabileasca normele de aplicare a acestui cod etic. Multe lucruri sint acum neclare si ele trebuie transate, daca se doreste cu adevarat ca acest cod sa fie si eficient.

Trebuie lamurit, de exemplu, pina la ce grad in arborele genealogic si pina la ce structura academica functioneaza "clauza de rudenie". Daca esti fiul lui tata sau sotia lui domnu' iti este interzis sa te angajezi sau sa promovezi doar in interiorul departamentului unde dinsii activeaza, in interiorul facultatii sau al intregii universitati? Fireste, e anevoios de stabilit granita. Daca interdictia functioneaza doar la nivel de departament, ar putea fi prea blinda, iar la nivel de universitate, prea aspra. In folclorul academic au inceput sa circule deja solutii pentru a face fata masurilor prohibitive, cum ar fi divortul de conjunctura sau renegarea odraslelor. Asa cum au remarcat deja unii profesori, si problema stagiului in alta institutie, pe care trebuie sa il faca doctoranzii pentru a putea fi angajati in Alma Mater, trebuie stabilita. In caz contrar, interdictia ramine interpretabila si subiectiva, deci nedreapta. Exceptiile de la cele doua interdictii trebuie, de asemenea, clar precizate. In absenta lor, orice candidat afectat de codul etic se va stradui sa convinga comisia de concurs ca este un geniu, deci merita a fi considerat o "exceptie" de la reguli.

Succesul codului etic depinde, asadar, de felul in care Universitatea va gestiona, pe de o parte, reactiile critice, iar pe de alta parte, va lamuri felul in care aceste norme morale vor fi puse in aplicare. Codul etic are acum sanse egale de a deveni o nobila, dar nula declaratie de principii, o lovitura de imagine (ce ar putea avea insa efect de bumerang) pentru rectorul Isan sau un inceput istoric pentru comunitatea academica romaneasca.

Sursa: Ziarul de Iasi
avatar
Iarna
Admin

masculin Numarul mesajelor : 255
Varsta : 31
Localizare : Iasi/Botosani
Joburi/Distractii : politica, muzica
Specializarea : Stiinte Politice
Data de inscriere : 27/02/2008

Vezi profilul utilizatorului http://filosofie.forumandco.com

Sus In jos

Re: "Codul lui Isan" incinge spiritele la "Cuza"

Mesaj Scris de Iarna la data de Sam Ian 17, 2009 6:12 am

55 de familii la Universitate

Daca s-ar fi aplicat in ultimul deceniu Codul etic adoptat la sfirsitul anului trecut, zeci de cadre didactice nu ar mai preda acum la Universitatea "Al.I. Cuza". Peste 55 de familii, mai mult de o suta de cadre didactice cu grade de rudenie, de singe sau prin casatorie, la 12 facultati. Doar in trei facultati din cele 15 ale Universitatii "Al.I.Cuza" s-ar parea ca nu sint legaturi de rudenie.

Citi dintre cei care au macar o ruda la "Cuza" ar fi fost angajati daca nu ar fi avut pe cineva din familie la facultate sau daca un cod etic de genul adoptat recent de Senatul institutiei ar fi fost in vigoare? Pe de alta parte, printre cele peste 50 de familii se afla valori incontestabile, personalitati notabile. Unele sint cupluri care erau deja casatorite in momentul angajarii, astfel incit cariera lor nu poate fi pusa pe seama favoritismelor.

"Ziarul de Iasi" va prezinta in continuare lista familiilor de la "Cuza", fii si parinti, soti si sotii. Este posibil ca sa fie si omisiuni, intrucit lista nu ne-a fost oferita oficial, ci e rodul unei documentari anevoioase.

...................................................................................................................

Sase familii la Filosofie

Urmatoarea facultate in topul relatiilor de rudenie este Facultatea de Filosofie si Stiinte Social Politice, situata insa la o distanta uriasa de Facultatea de Litere, cu doar sase familii. Prof.dr. Anton Carpinschi este fratele lect.dr. Gabriela Carpinschi, ambii la specializarea Stiinte Politice, in timp ce prof.dr. Marius Dumitrescu de la Filosofie este urmasul prof.dr. Petre Dumitrescu, profesor asociat la specializarea Stiinte Politice, tatal sau.

Familiile de Filosofie sint intregite de asist. Daniela Cojocaru, de la Sociologie, sotia lect.dr. Stefan Cojocaru, de la Asistenta Sociala, cuplul format din conf.dr. Petru Bejan, de la Filosofie si lect.drd. Stefania Bejan, de la Stiintele Comunicarii si familia Balahur, formata din sotii - conf.dr. Paul Balahur, de la Stiintele Comunicarii si prof.dr. Doina Dobrescu Balahur, de la Asistenta Sociala. Lista de la filosofie este incheiata de prof.dr. Nicu Gavriluta, decanul facultatii, sotul lect.dr. Cristina Gavriluta, ambii la specializarea Sociologie.

"Cred ca ar trebui sa se aplice codul etic si sotilor, dar in cadrul aceleiasi facultati, in cazul in care nu erau angajati deja cind s-au casatorit. In momentul in care se string familiile in aceeasi facultate e mai complicat", spune prof.dr. George Poed

Continuarea ziarul de iasi

Sursa: ziarul de iasi
avatar
Iarna
Admin

masculin Numarul mesajelor : 255
Varsta : 31
Localizare : Iasi/Botosani
Joburi/Distractii : politica, muzica
Specializarea : Stiinte Politice
Data de inscriere : 27/02/2008

Vezi profilul utilizatorului http://filosofie.forumandco.com

Sus In jos

Re: "Codul lui Isan" incinge spiritele la "Cuza"

Mesaj Scris de Iarna la data de Joi Ian 29, 2009 3:18 am

Codul "Cuza" va avea replici in celelalte universitati

Drasticul cod etic adoptat de Universitatea "Al. I. Cuza" ar putea fi aplicat si in alte institutii de invatamant superior din Iasi.

Masurile votate la "Cuza" in ultima sedinta a Senatului de anul trecut, masuri care stipuleaza interzicerea angajarii rudelor pana la gradul IV in universitate, sunt agreate de rectorii celorlalte universitati de stat. Mai mult chiar, acestia se gandesc ca ar putea sa le aplice si in institutiile pe care le conduc, chiar daca intr-o forma mai "blanda".

La UMF, cuplurilor le este interzis sa lucreze in aceeasi catedra

Rectorii universitatilor iesene spun ca ideea de a interzice angajarea rudelor pana la gradul IV in aceeasi institutie este una buna.

La Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) "Gr. T. Popa", inca de anul trecut au fost luate o serie de masuri care privesc angajarea rudelor. Acestea se refera, insa, la interzicerea angajarii cuplurilor casatorite la nivelul aceleiasi catedre. "Analizam aceasta posibilitate ca rudele pana la gradul IV sa nu poata fi angajate in institutie. Din 2008 am introdus regula ca la o catedra sa nu poata fi angajati sot si sotie. Pe de alta parte, nu putem alunga din Iasi valorile", a declarat prof.univ.dr. Vasile Astarastoae, rectorul UMF. Acesta spune ca ar mai exista o varianta pentru evitarea suspiciunilor in ceea ce priveste concursurile de angajare: o comisie externa.

La Arte, discutii pe fondul variantei de aplicare

Rectorul Universitatii de Arte "George Enescu" sustine ca initiativa de la "Cuza" este una foarte buna, care va revolutiona sistemul de invatamant superior, insa ca nu ar trebui sa fie asa de drastica. "Ne-am propus sa analizam daca putem lua si noi o asemenea masura. Este o treaba foarte buna, insa cred ca la noi va putea fi aplicata o varianta mai relaxata. Deocamdata, suntem la stadiul de discutii pe aceasta tema", a afirmat prof.univ.dr. Viorel Munteanu, rectorul Universitatii de Arte.

Pe de alta parte, rectorul spune ca ideea ca tinerii absolventi de studii superioare sa predea mai intai in alte universitati de profil din tara si abia apoi, daca au rezultate bune, sa se poata intoarce la Iasi, este una agreata la Arte.

La Universitatea Tehnica "Gh. Asachi", discutia pe tema angajarii rudelor a fost amanata. "Avem in vedere discutia despre acest lucru, insa, deocamdata, avem ca prioritati alte lucruri, cum ar fi bugetul", a precizat prof.univ.dr. Ion Giurma, rectorul Universitatii Tehnice.

Sursa: Flacara Iasului
avatar
Iarna
Admin

masculin Numarul mesajelor : 255
Varsta : 31
Localizare : Iasi/Botosani
Joburi/Distractii : politica, muzica
Specializarea : Stiinte Politice
Data de inscriere : 27/02/2008

Vezi profilul utilizatorului http://filosofie.forumandco.com

Sus In jos

Re: "Codul lui Isan" incinge spiritele la "Cuza"

Mesaj Scris de Iarna la data de Mar Feb 17, 2009 1:41 pm

Primele "victime" ale Codului lui Isan"Ziarul de Iasi" a identificat aproximativ 20 de fii si fiice ai profesorilor de la Universitatea "Cuza", studenti sau masteranzi. Dupa adoptarea Codului etic, ei nu se mai pot angaja aici.

Mai multi fii si fiice ale cadrelor didactice de la Universitatea "Al.I.Cuza" au acum portile inchise pentru a se angaja in institutie. Acestia studiaza in prezent la mai multe facultati, la cursuri de licenta, master sau doctorat si marea lor majoritate aveau ca perspectiva o cariera didactica la institutia unde predau parintii lor. Codul etic adoptat la sfirsitul anului trecut de senatul academic interzice insa angajarea in universitate a rudelor pina la gradul IV. Cine sint primii afectati de prevederile primului cod etic antinepotism?

Doi prorectori au fiii studenti

Codul etic a fost votat cu o majoritate covirsitoare de senatorii de la Universitatea "Cuza". Printre cei care au votat atunci se afla si profesori ai caror copii isi vor finaliza in curind cursurile la universitate, cu sanse mari anterior acestui regulament, de a se angaja aici. Unul dintre studentii de la Universitatea "Cuza" - Alexandru Cretu, in anul III, la Facultatea de Drept - este chiar fiul prof.dr. Carmen Cretu, prorector pe servicii cu studentii si absolventii. "El este decis sa faca cariera in afara universitatii, vrea sa fie avocat. S-a orientat spre o alta zona. Avind o personalitate puternica nu ar accepta sa fie in umbra mea. Sint bucuroasa de decizia pe care a luat-o", a declarat prof.dr. Carmen Cretu.

Un alt sustinator al noilor prevederi din codul etic, tot din biroul senat al universitatii, este prorectorul cu programe preuniversitare si de licenta - Constantin Salavastru - a carui fiu, Andrei Constantin Salavastru, este masterand la Facultatea de Istorie. Alina Dafinoiu, fiica decanului de la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei - prof.dr. Ion Dafinoiu - este studenta la master in anul II, in cadrul aceleiasi facultati, dupa ce a terminat facultatea la Timisoara.

Fiul profesorului Tudorel Toader, decanul Facultatii de Drept, Ionut Alexandru este student in anul II in cadrul aceleiasi facultati insa nu va opta pentru o cariera academica. "Mai departe vrea sa faca avocatura. Va face si un master, probabil in strainatate. Cel mai probabil vom colabora ulterior", a declarat prof.dr. Tudorel Toader.

Tot la Facultatea de Drept, studenta in anul II, este si fiica prodecanului de la Facultatea de Teologie Ortodoxa - preotul Ion Vicovan, - Andreea Vicovan.

"Cred ca regula trebuie mentinuta doar la nivelul facultatii"

Pe lista decanilor ai caror fii studiaza la Universitate este prof.dr. Dinu Airinei, decanul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor. Adrian Airinei este student in anul II la Facultatea de Informatica si este cunoscut inca din liceu ca olimpic international la Informatica. "Deocamdata nu cred ca s-a gindit sa predea la «Cuza»", a declarat tatal sau, prof.dr. Dinu Airinei. Alexandru Maxim si Andrei Maxim sint fiii prodecanului Emil Maxim, tot de la FEEA, care a votat de asemenea pentru introducerea masurilor anti-nepotism.

Alexandru Maxim este student in anul III la Marketing, in timp ce Andrei Maxim este proaspat absolvent de doctorat tot la FEEA. Ioana- Sabina Cojocaru, doctorand in anul I la Facultatea de Biologie, absolventa a Universitatii "Cuza" este fiica prodecanului pentru cercetare din aceeasi facultate - prof.dr. Dumitru Cojocaru.

Adrian Buzgar, masterand la Facultatea de Informatica este fiul directorului Departamentului de Geologie - conf.dr. Nicolae Buzgar - si pina la adoptarea noilor prevederi din codul etic se gindea sa ramina la universitate si dupa terminarea studiilor.

"Atit timp cit exista aceasta decizie nu va candida pe nici un post. Cred ca regula aceasta trebuie mentinuta doar in cadrul aceleiasi facultati, sa se evite ca taticul sa faca lucrarile fiului. In nici un caz nu ma apuc eu sa fac lucrari de informatica, de care habar n-am", a declarat conf.dr. Nicolae Buzgar. Adrian Buzgar a studiat sase luni si la Universitatea Konstanz, din Germania iar dupa terminarea masteratului isi va continua studiile doctorale tot la Konstanz.

"Eu m-am chinuit sa-l aduc in tara pentru ca e singurul meu copil si il voiam linga mine. Pe mine ma deranjeaza aceasta decizie a senatului pentru ca daca vrea intr-adevar invatamint o sa plece din Iasi", a declarat conf. Buzgar. Eugen Corneliu Havirneanu, directorul Departamentului de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, unul dintre senatorii care au votat impotriva adoptarii regulei antinepotism in aceasta varianta, este tatal lui Grigore Mircea Havirneanu, student la master in anul I, in cadrul aceleiasi facultati. A terminat Psihologia tot la Iasi, ca sef de promotie, iar in prezent este si doctorand la Universitatea "La Sapienza", din Italia, in anul I.

Desi nu si-a stabilit inca traiectoria pe care o va urma la terminarea masteratului nu este de acord cu decizia senatului. "In principiu mi se pare incorect sa promovezi persoane lipsite de valoare, in functie de legaturile de singe. Dar modul in care o face conducerea mi se pare aberant. Nu rezolva problema, ci promoveaza discriminarea", a declarat Grigore Havirneanu.

Geografia, in top cu cei mai multi fii

In rindul fiilor de cadre didactice de la Universitatea "Cuza" se afla si Bogdan Durac, student in anul IV la Facultatea de Drept, fiul prof.dr. Gheorghe Durac, de la aceeasi facultate. Ioan Dumitrean, doctorand in anul II la FEAA este fiul lect dr. Emilian Dumitrean, profesor tot la FEAA.

La Facultatea de Geografie si Geologie studiaza Ana-Maria Romanescu, masteranda in anul I, fiind fiica prof.dr. Gheorghe Romanescu, de la aceeasi facultate, dar si Irina Lupascu, studenta in anul III la Geografie, fiica conf.dr. Angela Lupascu. Tot aici studiaza si Valentin Juravle, masterand in anul I, fiul lect.dr. Doru Juravle, profesor tot la Geografie. Diana Cehan, studenta la master la Facultatea de Litere, este fiica conf.dr. Anca Cehan, ce preda la aceeasi catedra, de engleza.

La Facultatea de Matematica, Flavia Anita, studenta in anul I, este fiica prof.dr. Sebastian Anita. Teoretic, traseultuturor acestor absolventi, fii de cadre didactice, nu se va mai lega in perioada imediat urmatoare de Universitatea "Cuza".

Sint fii si fiice care au preferat cariera in strainatate

Chiar si inainte de adoptarea codului antinepotism au fost fii ai profesorilor de la Universitatea "Cuza" care au preferat din proprie initiativa sa mearga la o alta universitate. Fiica profesorului Alexandru Cecal, de la Universitatea "Al.I. Cuza", Roxana Cecal, a studiat chimia la Iasi, a cistigat o bursa de doctorat la Universitatea Konstanz, in Germania, iar acum este cercetator la Universitatea Northeastern din Boston, SUA.

"Recunosc ca au fost situatii in universitate unde fiii au mostenit catedra sau tinerii au primit un post in schimbul casatoriei cu fiica unui alt profesor. S-a dovedit insa nu au facut performante profesionale. Chiar si asa, masura aceasta este discutabila, a fost cam fortata", a declarat prof.dr. Alexandru Cecal.

Fiica profesorului Corneliu Croitoru, de la Facultatea de Informatica este absolventa de Informatica tot la "Cuza", absolventa de doctorat in Anglia, iar in prezent preda in Franta.

Tot in Franta preda si Violeta Felea, fiica profesorului Victor Felea, de la Informatica. Ea a studiat tot Facultatea de Informatica la "Cuza", a candidat pentru un post de preparator si asistent la Informatica, intre timp a terminat doctoratul in Franta, unde preda in prezent.

Sursa: ziaruldeiasi.ro
avatar
Iarna
Admin

masculin Numarul mesajelor : 255
Varsta : 31
Localizare : Iasi/Botosani
Joburi/Distractii : politica, muzica
Specializarea : Stiinte Politice
Data de inscriere : 27/02/2008

Vezi profilul utilizatorului http://filosofie.forumandco.com

Sus In jos

Re: "Codul lui Isan" incinge spiritele la "Cuza"

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum