Ministrii europeni resping interzicerea download-ului gratuit

In jos

Ministrii europeni resping interzicerea download-ului gratuit

Mesaj Scris de Iarna la data de Vin Ian 23, 2009 7:20 am

Ministrii europeni ai culturii au respins joi propunerile franceze de stopare a pirateriei online prin masuri obligatorii impotriva descarcarii gratuite, dar in schimb au convenit asupra promovarii ofertelor legale de filme sau muzica pe internet. Consiliul European pentru Cultura a reusit joi sa realizeze "un echilibru just intre diferitele drepturi fundamentale" in timp ce a combatut pirateria online, in primul rand prin listarea "dreptului de protectie a datelor personale" si mai apoi a "libertatii de informare" si abia la sfarsit "protectia proprietatii intelectuale".
Concluziile Consiliului au mai subliniat importanta asteptarilor „consumatorilor” din punctul de vedere al accesului si diversitatii continutului oferit online”. Concluziile lor au constituit un raspuns gradat pentru cei care descarca material cultural ilegal, asa cum au prevazut autoritatile franceze.
Raspunsul gradat, care transforma furnizorii de servicii internet intr-un fel de politie a internetului, a fost eliminat si din procesul legislativ de revizuire a regulilor UE referitoare la guvernarea comunicarilor electronice. Comisia Europeana nu a propus niciodata un asemenea instrument, in timp ce Parlamentul European a blocat mai multe amendamente ce urmareau introducerea acestor masuri (EurActiv 25/09/08). Consiliul s-a opus clar acestei idei si se preconizeaza confirmarea acestei pozitii in cadrul intalnirii ministrilor telecomunicatiilor din 27 noiembrie.
Ministrii culturii au fost dintotdeauna cei mai aprigi luptatori impotriva pirateriei, iar concluziile intalnirii de joi reprezinta o victorie a asociatiilor consumatorilor si a suporterilor libertatii de informare.
Ministrii au aratat ca prevenirea pirateriei ramane totusi un scop principal, dar acesta trebuie realizat nu prin masuri coercitive ci prin promovarea ofertelor legale ca mijloc tehnic eficient.
In ceea ce priveste implicatiile legale, ministrii nu au sprijinit intrutotul propunerea presedintiei franceze de anulare sau reducere a TVA pentru muzica sau filmele vandute online. Totusi, acestia au convenit asupra „revizuirii perioadelor in care filmele pot fi disponibile pentru incurajarea diversitatii si atragerii ofertelor legale pentru filme online”.
Referitor la aspectele tehnice, ministrii au declarat ca vor „incuraja eforturile de promovare a interoperativitatii si asigurarea transparentei masurilor tehnice de protectie si administrare a drepturilor printr-un sistem de identificare/etichetare”.
Un bun exemplu in acest sens il constituie cel aplicat in prezent de
YouTube, cea mai mare pagina web de partajare videoclipuri din lume. Prin tehnologia Video ID (dezvoltata de Google, proprietarul YouTube), este posibila urmarirea videoclipurilor si filmelor care au fost descarcate sau vizionate ilegal.
Context:
Miscarile de lobby din sectorul muzical si industria larga de productie a continuturilor online au declansat introducerea unei serii de initiative de reducere a pirateriei internet in Europa, referitor la descarcarea sau schimbul de muzica, filme sau software fara respectarea regulilor de copyright.
Cea mai dura pozitie a fost adoptata de catre guvernul francez care intentioneaza sa instituie o noua autoritate „cu puteri de suspendare sau ingradire a accesului la internet pentru cei care schimba ilegal fisiere”. Se sconteaza ca aceasta prevedere sa fie legiferata in Franta pana anul viitor.
In schimb, Marea Britanie a optat pentru un acord voluntar intre furnizorii de internet, detinatorii de copyright si consumatori. Britanicii nu au in vedere instituirea vreunei autoritati dar pregatesc masuri asemanatoare de descurajare a descarcarilor repetate ilegale (EurActiv 25/07/08).
La nivel european, Comisia a adoptat un document de reglementare a „Continutului creativ online” la inceputul lui 2008, in care se citeaza modelul francez ca exemplu de aplicare a interzicerii de descarcari ilegale, in timp ce se subliniaza importanta masurilor „voluntare” (in locul celor obligatorii) (EurActiv 10/12/07).

Sursa: euractiv.ro
avatar
Iarna
Admin

masculin Numarul mesajelor : 255
Varsta : 31
Localizare : Iasi/Botosani
Joburi/Distractii : politica, muzica
Specializarea : Stiinte Politice
Data de inscriere : 27/02/2008

Vezi profilul utilizatorului http://filosofie.forumandco.com

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum